Sari la conținut
Prima pagină » Blog de stil » Stil vestimentar sustenabil: Ghid de shopping din second-hand

Stil vestimentar sustenabil: Ghid de shopping din second-hand

  Având în vedere problemele majore cu care se confruntă Planeta, consider că fiecare dintre noi ar trebui să adoptăm un stil vestimentar sustenabil. Asta înseamnă inclusiv să ne cumpărăm majoritatea hainelor din magazine second hand.

  Astfel prelungim durata de viață a articolelor și reducem cererea pentru producția de haine noi. Cu alte cuvinte contribuim la diminuarea deșeurilor textile, la minimizarea impactului asupra mediului și la conservarea resurselor precum apa și energia.

  Pe lângă aceste aspecte, hainele second hand au și alte beneficii.

  Ele sunt mult mai accesibile decât cele noi. Astfel le putem achiziționa la o fracțiune din prețul original, economisind astfel bani pe termen lung.

  Multe haine second hand sunt de o calitate superioară comparativ cu unele articole fast-fashion. Materialele folosite sunt mai rezistente, nu se deteriorează după prima spălare și pot fi purtate de nenumărate ori fără să își piardă din farmec.

  În plus, magazinele de haine second hand oferă o varietate diversă de piese vestimentare. Aici putem descoperi articole unice și deosebite, care nu se găsesc în magazinele obișnuite. Astfel, este mai ușor să găsim croieli, imprimeuri, materiale și culori care se potrivesc perfect stilului nostru.

  Deci, dacă ești pregătită să încerci cumpărăturile în astfel de magazine, iată câteva sfaturi care te pot ajuta.

  Stil vestimentar sustenabil: Sfaturi pentru cumpărături din magazine second-hand

  Stabilește un buget

  Înainte să mergi la cumpărături, stabilește câți bani ești dispusă să cheltuiești. Magazinele second-hand au oferte foarte bune și este ușor să te lași dusă de valul cumpărăturilor. Prețurile mici sunt tentante și te pot face să achiziționezi articole de care poate nu ai neapărată nevoie. De aceea, îți recomand să stabilești un buget care să te ajute să te concentrezi și să faci alegeri mai chibzuite.

  Dacă există riscul să cheltui mai mult decât îți dorești, lasă cardul acasă și ia cu tine doar suma de bani stabilită. Astfel, vei fi mai atentă la fiecare achiziție și nu vei face cumpărături impulsive.

  Fă o listă cu ce ai nevoie și fii deschisă să explorezi

  Scopul tău nu este să aduni haine inutile în dulap, ci să achiziționezi articole de care ai cu adevărat nevoie.

  Citește și articolul: De ce nu ai nimic de îmbrăcat, deși ai dulapul plin cu haine

  Prin urmare, înainte de a pleca la cumpărături, aruncă o privire rapidă asupra garderobei tale și notează pe o listă ce îți lipsește.

  Și când ajungi la magazin, fii deschisă să încerci croieli, culori și modele diferite față de ce ai în dulap. Nu te limita la ce porți de obicei. Poți descoperi lucruri surprinzătoare care să îți placă și să te avantajeze.

  Înarmează-te cu răbdare

  Înainte să pășești într-un magazin second-hand, este bine să știi că ai nevoie de timp și răbdare. Acolo, lucrurile nu sunt la fel de organizate ca în magazinele obișnuite, iar hainele sunt multe și variate.

  Nu te grăbi să iei prima haină care îți sare în ochi. Explorează cu atenție, caută și compară. Uneori, cea mai potrivită piesă vestimentară este ascunsă printre altele și așteaptă ca tu să o descoperi.

  Dacă ai răbdare și cauți cu atenție, vei fi răsplătită cu adevărate comori ascunse la prețuri incredibil de mici cu care să îți creezi un stil vestimentar sustenabil.

  Inspectează cu atenție hainele

  Când achiziționezi haine second hand, este important să fii atentă la detalii. Deoarece aceste haine au fost deja purtate și spălate, trebuie să te asiguri că sunt în stare bună.

  De obicei, prețul îți oferă indicii despre starea hainei. Dacă vezi un preț mai mare, este posibil ca articolul să fie în stare excelentă sau să aparțină unui brand renumit. Totuși, nu te baza doar pe preț, ci verifică hainele înainte de a le achiziționa. Asigură-te că nu au pete, rupturi sau fermoare defecte.

  Iar dacă faci cumpărături dintr-un magazin second hand online, citește cu atenție descrierea produsului. Acolo ar trebui să găsești informații despre mărime, material și posibile defecte.

  Probează înainte de a cumpăra

  În magazinele second hand, găsești haine de diferite mărci și mărimile variază semnificativ între branduri. Deci probează hainele înainte de a le cumpăra. Așa te asiguri că ți se potrivesc perfect, îți avantajează silueta și te simți confortabil în ele.

  Dacă preferi să cumperi haine second hand online, trebuie să fii și mai atentă. Verifică întotdeauna firma de la care achiziționezi și politica de retur a magazinului. Astfel, dacă dintr-un motiv sau altul nu ești mulțumită de produs, vei ști ce pași să urmezi pentru a-l returna. Ca să eviți eventualele complicații, ar fi ideal să cumperi haine second hand de la magazine online din țară. Astfel, ai șanse mai mari să rezolvi orice problemă legată de reclamații sau retururi.

  Spală hainele după achiziție

  Hainele second hand sunt dezinfectate, dar nu spălate. Dezinfectarea se face cu un spray special, care se pulverizează pe haine. Prin urmare, este esențial să speli întotdeauna hainele înainte de a le purta.

  În acest fel, vei avea grijă ca hainele tale să fie proaspete și te vei bucura de un stil vestimentar sustenabil.

  Sper că aceste sfaturi îți vor fi de folos data viitoare când te vei duce să explorezi minunatul univers al hainelor second hand.

  Bucură-te de aventura de a căuta comori ascunse, dar fii responsabilă în același timp. Cu puțină atenție, vei descoperi că universul second hand este plin de surprize și posibilități nelimitate. Astfel, îți vei putea construi un stil vestimentar sustenabil, fără să îți afectezi bugetul.

  Te îmbrățișez,

  Consultant de stil vestimentar Izabella Albert

  Sursă foto: freepik.com

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  error: Conținutul este protejat :)