Simți că nu ești suficient de valoroasă pentru a purta anumite haine sau ținute? Simți că trebuie să te îmbraci într-un anumit fel pentru a fi acceptată sau pentru a fi luată în serios la serviciu? Simți că nu meriți complimente pentru alegerile tale vestimentare? Dacă dai din cap afirmativ, să știi că te înțeleg și s-ar putea să experimentezi sindromul impostorului în vestimentație.
Ce-i sindromul impostorului? poate te întrebi…
Sindromul impostorului e un sentiment de îndoială sau de inadecvare care poate afecta pe oricine, indiferent de realizări, abilități sau expertiză. Când vine vorba de vestimentație, sindromul impostorului te poate face să te simți că nu te încadrezi în standarde, că nu ești destul de bună sau că nu meriți să te îmbraci în anumit fel.
Nu-ți face griji! Nu ești singura în această situație. Multe femei se luptă cu sindromul impostorului în vestimentație. Chiar și eu am experimentat această senzație de îndoială.
S-a întâmplat în 2018, când am terminat cursul de consultant de imagine și am decis să-mi schimb stilul vestimentar.
Până atunci hainele pentru mine aveau rol pur funcțional, nicidecum o formă de exprimare. Prin urmare, ori de câte ori încercam o ținută în afara zonei mele de confort, îndoiala și nesiguranța își făceau apariția:
Cine sunt eu să mă îmbrac șic?…
Ținutele mele nu arată, ca cele de pe Pinterest…
Oamenii se așteaptă să mă îmbrac ultra-modern…
Mi-a luat ceva timp până am reușit să depășesc sindromul impostorului în vestimentație. Și pentru că-mi doresc ca și tu să treci peste această fază cât mai repede, în continuare îți dezvălui pașii pe care i-am făcut și pe care îi poți face și tu.
Hai să vedem…
Cum depășești sindromul impostorului în vestimentație?
Descoperă-ți stilul personal
Primul pas pe care îl ai de făcut ca să depășești sindromul impostorului în vestimentație e să-ți descoperi stilul personal.
Eu am devenit obsedată de acest pas și continui să fiu obsedată în fiecare zi, pentru că-i atât de important să te simți confortabil și, mai ales, autentică. Toată viața ta se schimbă în momentul în care aliniezi interiorul cu exteriorul.
Fă-ți timp și identifică ce haine te fac să te simți bine în pielea ta. Ce culori, imprimeuri și croieli te atrag? Ce accesorii te fac să te simți încrezătoare?
Stilul tău e unic și-i o reflecție a personalității și a valorilor tale. Nu trebuie să te conformezi anumitor standarde, nici să te îmbraci ultra-modern sau să satisfaci așteptările altora ca să te simți bine în ținute.
Îmbrățișează-ți individualitatea și fii mândră de cine ești.
Schimbă-ți gândirea
Una dintre cele mai mari provocări ale sindromului impostorului este auto-critica.
Recunosc am fost maestră în asta și încă lucrez la ea zi de zi.
Îmi criticam silueta (da, chiar dacă sunt slabă) pentru că hainele nu stăteau pe mine așa cum mi-aș fi dorit, mă criticam că ținutele mele nu sunt destul de șic, mă criticam că nu adopt ultimele tendințe… Probabil cunoști scenariul pentru că și tu ești obișnuită să te auto-critici.
Însă, aceste gânduri pot fi incredibil de dăunătoare pentru stima ta de sine.
Ca să depășești sindromul impostorului în vestimentație, trebuie să observi aceste gânduri și să le schimbi. În loc să te critici, mai bine concentrează-te pe ce îți place în stilul și aspectul tău. Înlocuiește gândirea negativă cu afirmații pozitive.
De exemplu, dacă te surprinzi gândindu-te „Nu sunt suficient de slabă”, schimbă acest gând cu „Poate că nu sunt un fotomodel, dar am o siluetă curbată și atrăgătoare pe care o iubesc”.
Reformularea gândirii te ajută să te simți mai încrezătoare în alegerile vestimentare și îți îmbunătățește stima de sine.
Încetează să te compari cu alte femei
Unul dintre cei mai mari declanșatori ai sindromului impostorului în vestimentație e să te compari cu alte femei. E atât de ușor să cazi în această capcană! Te uiți la ținuta altor femei pe social media și te cuprinde un sentiment de inferioritate deoarece simți că nu te ridici la nivelul lor.
Am simțit asta până în adâncul sufletului și e dureros când nu te simți valoroasă.
Dar e important să înțelegi, că fiecare are propriul gust și preferințe vestimentare, iar tu nu ești excepție.
În loc să te compari cu ceilalți, concentrează-te pe propriul tău stil. Acceptă ce te face diferită și fii mândră de cine ești.
Amintește-ți că nu trebuie să adopți stilul nimănui, ca să te simți bine în pielea ta.
Învață continuu
Moda e în continuă evoluție, ceea ce înseamnă că întotdeauna există ceva nou de învățat. Ținând pasul cu cele mai recente tendințe și stiluri poți să te simți mai încrezătoare și mai competentă atunci când vine vorba de vestimentație.
Urmărește bloguri de modă, vizionează videoclipuri pe YouTube sau urmărește influenceri pe rețelele sociale pentru a fi la curent.
Nu spun că toată ziua trebuie să studiezi moda, pentru că nici eu nu o fac, chiar dacă sunt consultant vestimentar. Dar e bine să știi ce croieli sunt la modă, să înveți noi trucuri de styling și să observi noi metode de combinare a hainelor.
Însă, e important să reții că nu trebuie să adopți fiecare tendință pentru a fi la modă. Alege-le pe cele care rezonează cu tine și încorporează-le în stilul tău personal într-un mod care să fie autentic și confortabil.
Acționează
Ultimul pas pe care îl ai de făcut ca să depășești sindromul impostorului în vestimentație e să acționezi.
Experimentează cu diferite croieli și ținute, chiar dacă acestea sunt în afara zonei tale de confort. Astfel ai șansa să descoperi noi ținute, care nu doar îți stau grozav, dar te și fac să te simți bine în pielea ta. Iar asta te va ajuta să te simți mai încrezătoare în alegerile tale vestimentare.
Încearcă să combini hainele altfel sau să accesorizezi ținutele în mod creativ. Nu-ți fie frică să încerci ceva nou. La urma urmei, moda înseamnă auto-exprimare și creativitate.
Aceștia sunt pașii care te ajută să depășești sindromul impostorului în vestimentație.
Însă, dacă te simți blocată, ia în considerare colaborarea cu un style coach care te poate încuraja și ghida să găsești haine potrivite pentru tine. De asemenea, îți poate oferi sfaturi și trucuri despre cum să compui ținute în care să te simți încrezătoare și confortabilă.
Depășirea sindromului impostorului e o călătorie, care necesită timp și efort. Fii blândă cu tine și sărbătorește-ți progresul pe parcurs. Făcând pașii din acest articol, poți depăși nesiguranța și îți poți contura stilul personal cu încredere și mândrie.

Izabella Albert, Consultant de stil vestimentar și Autor
Te îndrum să-ți conturezi stilul personal autentic, astfel încât să te simți încrezătoare și confortabilă în propria ta piele
Sursă foto: freepik