Indiferent dacă avem silueta scundă sau silueta înaltă, adesea observăm că hainele nu ne avantajează, chiar dacă le alegem în funcție de forma corpului. Și ne întrebăm de ce.
În majoritatea cazurilor, se întâmplă asta pentru că ne concentrăm atât de mult pe forma corpului, încât uităm să luăm în considerare și înălțimea noastră, un aspect la fel de important.
Înălțimea ne dictează croielile și lungimile hainelor, precum și dimensiunile imprimeurilor, accesoriilor și detaliilor. Dacă nu ținem cont de aceste aspecte imaginea noastră va fi dezechilibrată, iar silueta noastră nu va fi pusă în valoare așa cum ne dorim.
Dacă vrei să afli cum să faci alegeri vestimentare în funcție de înălțimea ta, ca să obții o imagine armonioasă și plină de stil, atunci hai să vedem.
Cadoul nostru pentru tine
Stiloteca Gratuită
Obține acum acces la colecția de ghiduri de stil vestimentar și învață să îți evidențiezi frumusețea naturală!
Silueta scundă vs Silueta înaltă: Ce haine te avantajează?
Croiala hainelor
Primul aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este croiala hainelor, deoarece aceasta poate schimba în mod semnificativ modul în care arăți și te simți.
Dacă ai silueta scundă, alege haine care urmează îndeaproape linia corpului, adică să aibă croială slim și mărimea potrivită. Verifică și secțiunea petite sau short în magazine, unde găsești haine special create pentru persoanele cu statură mică.
Evită hainele supradimensionate (oversized) sau foarte voluminoase, deoarece îți copleșesc silueta și te fac să pari mai mică decât ești în realitate.
De exemplu, în loc să alegi cămăși foarte largi, optează pentru cămăși slim fit. În loc de pantaloni largi, alege croiala bootcut. Schimbă fustele cloș cu fuste în A. În loc să porți un palton supradimensionat, încearcă unul cambrat.
În schimb, dacă ai silueta înaltă, ai mai multe opțiuni.
Poți purta haine strâmte, dar trebuie să știi că o ținută formată din haine mulate poate arăta mai provocator pe o siluetă înaltă. Dacă nu îți dorești acest lucru, combină hainele strâmte cu altele mai lejere sau supradimensionate. Pentru că te avantajează.
De exemplu, asortează o cămașă sau bluză supradimensionată cu blugi slim fit sau cu o fustă creion. Sau combină o pereche de pantaloni largi cu o jachetă mai strâmtă.
Lungimea hainelor
Un alt aspect important de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi hainele este lungimea lor.
Dacă ești mai mică de statură, păstrează proporțiile și optează pentru lungimi scurte.
Alege paltoane scurte, cardigane sau trench-uri care să se oprească deasupra genunchilor.
Un avantaj al faptului că ai silueta scundă este că poți purta fuste și rochii mini fără să pari provocatoare. Deci, profită!
Pe de altă parte, nu-ți fie teamă să porți fuste sau rochii lungi, până la podea. Da da, ai citit bine! Este un mit că femeile scunde nu pot purta astfel de haine. Rochiile și fustele lungi creează o linie verticală lungă, care are efect de alungire. Inspiră-te din ținutele lui Nicole Richie, care își alungește cu succes silueta de 1.55 metri cu rochii lungi. Secretul este ca acestea să nu fie prea voluminoase sau supradimensionate, ci apropiate de corp, așa cum am menționat mai devreme.
În ceea ce privește bluzele și cămășile, bagă-le în fuste/pantaloni sau alege lungimea până la talie sau maxim până la șoldul de sus.
Jachetele crop, scurte, până în talie sau la nivelul șoldurilor, sunt, de asemenea, alegeri bune. Pentru a nu scurta silueta, asigură-te că au aceeași lungime cu primul strat, adică bluza sau cămașa.
Citește și articolul: Trucuri de stil ca să pari mai înaltă și mai slabă fără efort
În schimb, dacă ești mai înaltă, te avantajează hainele mai lungi.
Cardiganele, paltoanele și rochiile care ajung până la genunchi, gambă sau gleznă arată bine pe o siluetă înaltă. Poți purta și pantaloni culottes sau fuste midi.
Poți opta și pentru fuste sau rochii scurte, dar dacă nu vrei să fii prea provocatoare, poartă dresuri mate sau acoperă mai mult partea de sus, ca să nu expui prea mult pielea.
Fiind înaltă, s-ar putea să te confrunți adesea cu problema lungimilor. Pantalonii nu sunt suficient de lungi sau mânecile de la bluze și jachete sunt prea scurte. În acest caz, caută haine în categoria tall sau long. Dacă tot nu găsești, suflecă tivurile la pantaloni, mânecile la cămăși/jachete și împinge în sus mânecile bluzelor. Astfel, creezi intenționat o lungime trei sferturi și nu vei mai arăta ca un copil la care i-au rămas mici hainele.
Un avantaj al faptului că ai silueta înaltă este că ai libertatea să adaugi mai multe linii orizontale de-a lungul siluetei. De exemplu, poartă curea peste jachetă/palton/sacou sau o jachetă scurtă peste o cămașă lungă.
Imprimeuri, accesorii și detalii
Ultimul pas important este să te asiguri că imprimeurile, detaliile de design și accesoriile sunt proporționale cu înălțimea ta.
Ce vreau să spun cu asta?
Dacă ai silueta scundă, optează pentru imprimeuri mai mici sau de dimensiuni medii. Cele mari îți copleșesc statura mică.
De asemenea, acordă atenție și detaliilor de design, cum ar fi volanele, fundele, buzunarele sau aplicațiile, care ar trebui să fie discrete.
Accesoriile precum poșetele, curelele, pălăriile, eșarfele sau bijuteriile ar trebui și ele să fie de dimensiuni mai mici.
În cazul în care ai silueta înaltă, orientează-te spre imprimeuri, detalii și accesorii de dimensiuni medii sau mari, fiindcă cele mici nu se remarcă pe lângă statura ta.
În concluzie, regula este simplă! Lărgimea hainelor, lungimea lor și dimensiunea imprimeurilor, a detaliilor și a accesoriilor trebuie să fie proporționale cu înălțimea ta.
Dacă ții cont de această regulă simplă, silueta ta va fi pusă în valoare, iar tu te vei simți încrezătoare și confortabilă în fiecare ținută.
Sursă foto: freepik.com
Disclaimer: Acest articol poate conține linkuri de afiliere. Dacă decizi să cumperi produse accesând acele linkuri, am putea primi un mic comision pe care îl folosim pentru menținerea acestui site și pentru crearea de conținut valoros și gratuit. Nu trebuie să plătești nimic în plus pentru asta! Menționăm că nu putem garanta calitatea produselor sau să fim responsabili pentru experiența ta de cumpărare. Te sfătuim să te informezi bine înainte să cumperi și să te asiguri că produsele se potrivesc nevoilor tale.
Multumesc Izabelei Albert, cu ea a inceput transformarea mea vestimentara. Combinatiile de culori, de modele, de materiale, care erau ceva necunoscut pentru mine, au inceput sa fie clare. Uitandu-ma la felul in care asociaza o piesa vestimentara cu alta, mi-au picat niste fise. Am mai citi inca o data si inca o data materialul trimis, pana a devenit clar.
Imi place Izabela Albert. Sfaturile ei sunt CLARE, logice si usor de aplicat.
Multumesc, Izabela Albert!
Roxana, mulțumesc mult pentru feedback. Înseamnă enorm pentru mine. Mă bucur că materialele pe care le creez îți sunt utile și contribuie la transformarea ta vestimentară. Te felicit pentru curajul de a pune în aplicare sfaturile de pe Stilpedia. Mulțumesc pentru susținere!
Va multumesc pentru generozitatea si imensa bucurie cu care pregatiti materialele. Se simte pasiunea si iubirea fata de semeni. In ceea ce ma priveste, am invatat cateva aspecte de la Dvs. si le-am aplicat cu succes in multe din aspectele vietii mele.
Ma gandeam sa va las niste idei de articole, poate va vor inspira sa le abordati. Acestea sunt teme pe care intentionez si eu sa le aprofundez, astfel ca le las in continuare aici: 1. trecerea de la energia masculina la cea feminina in vestimentatie, in pasi concreti. 2. mixul de texturi; ce se poate aplica cel mai usor din ce se gaseste in mass-market, 3. tinutele all black: cum sa le ”imblanzim”, daca tot suntem adeptele negrului, 4. margelele de orice tip: cum le stilizam pentru diferite ocazii, 5. silueta triunghi intors: tipuri de rochii, fuste si pantaloni. Va multumesc inca o data pentru tot.
Mă bucur mult că informațiile vă sunt de folos și le aplicați. Mulțumesc pentru ideile de articole, mă ajută foarte mult. Le notez chiar acum în agendă. Vă mulțumesc și eu pentru susținere.
Comentariile sunt închise.