Cum îți pui silueta în valoare
Hai să vedem cu îți modelezi silueta, fără să ții dietă și fără să-ți faci operații plastice, astfel încât să te simți încrezătoare și confortabilă în propriul corp.
Elementele prin care poți crea iluzii optice sunt: volume, linii, materiale, culori, modele, accesorii.
Să le luăm pe rând…
Volume
Dacă vrei să reduci vizual o zonă voluminoasă a siluetei, secretul e să îmbraci haine apropiate de corp în acea zonă și haine mai voluminoase în zonele alăturate. Astfel zona pe care vrei să o subțiezi va părea mai mică.
Explicația e simplă: ochiul uman face comparații între zonele învecinate, iar acest fenomen e ilustrat în imaginea de mai jos.

În ambele figuri, cercul din mijloc are aceeași dimensiune. Dar, în figura din stânga pare mai mare, pentru că cercurile alăturate sunt mai mici. În schimb, în figura din dreapta pare mai mic, pentru că cercurile alăturate sunt mai mari.
Astfel, dacă ai, să zicem, șolduri late, poartă pantaloni cu croială apropiată de corp și bluze sau cămăși voluminoase. În schimb, dacă ai un bust mare și umeri lați, poartă bluze cu croială apropiată de corp și fuste voluminoase.
Linii
Dacă nu ești atrasă de ideea de a adăuga volum siluetei sau pur și simplu preferi hainele în linii drepte și simple, poți modela silueta prin intermediul liniilor orizontale, verticale și diagonale.
Deși par simple și lipsite de importanță, aceste linii sunt de fapt percepute diferit de ochiul uman.
Ele se găsesc în conturul și cusăturile hainelor, imprimeuri și detalii, cum ar fi buzunare, fermoare, pliuri și alte detalii decorative.
Hai să vedem ce iluzii optice creează.
Liniile orizontale sugerează calm și echilibru, astfel sunt foarte atractive. De aceea, ochiul le observă înaintea altor elemente de design. De asemenea, din cauza faptului că sunt plăcute, ochiul încetinește și se concentrează mai mult asupra lor, ceea ce creează impresia de lățire.
Mai mult decât atât, ochiul umple spațiul dintre două linii orizontale scurte și le percepe ca fiind o singură linie lungă și continuă.
Fiindcă liniile orizontale atrag atenția și lăţesc zona în care sunt plasate, ar fi bine să eviți să le folosești în zonele în care nu vrei să atragi atenția sau în zonele late. De exemplu, dacă ai șoldurile late și nu vrei să le scoți în evidență, atunci nu-i o idee bună să porți bluze sau cămăși care se termină exact în acea zonă. La fel de ineficiente sunt și curelele dacă vrei să maschezi talia nedefinită.
În schimb, poți utiliza aceste linii în zone înguste ca să atragi atenția și să echilibrezi silueta.
De asemenea, mai multe linii orizontale subțiri creează iluzia unei linii verticale groase, care va direcționa privirea în sens vertical, așadar acestea le poți folosi cu încredere în zonele late.
Liniile verticale sunt mai dinamice, spre deosebire de cele orizontale. Privirea le parcurge rapid, astfel ele creează iluzia de alungire.
Foloseşte cu încredere aceste linii dacă vrei să alungeşti și să distragi atenția de la anumite părţi ale siluetei.
De exemplu, dacă ai umeri laţi, folosește linii verticale în partea de sus a siluetei pentru a direcţiona privirea în partea de jos. Pe de altă parte, dacă şoldurile tale sunt mai late, adaugă linii verticale în partea de jos a siluetei.
În ciuda efectului de alungire, aceste linii au tendinţa să lăţească silueta, dacă sunt aşezate prea departe una de cealaltă. Explicația e că privirea se deplasează orizontal ca să caute a doua linie.
Pentru a evita această iluzie nedorită, asigură-te că fundalul și liniile sunt de nuanţe apropiate.
Liniile diagonale pot fi folosite cu succes pentru a direcţiona privirea în sus sau în jos.
Ochiul are obiceiul de a se deplasa de la stânga la dreapta. Astfel liniile diagonale orientate în sus, de la stânga la dreapta, îndrumă privirea în sus. În timp ce liniile diagonale orientate în jos, de la dreapta la stânga, îndrumă privirea în jos.
Cel mai des întâlnite linii diagonale sunt cele în formă de V, care sunt utilizate mai ales în decolteuri.
Dacă decolteul în V este foarte adânc şi restrâns, va direcţiona privirea în jos, deoarece arată ca o pâlnie.
Decolteurile în V medii direcţionează privirea în sus şi sunt excelente pentru a îndrepta atenţia către faţă.
Iar decolteurile late în formă de V direcţionează privirea spre exterior şi au efect de lăţire, aproape ca o linie orizontală.

Materiale
Probabil crezi că cel mai important e să foloseşti croielile potrivite. Însă, tipul materialului folosit e la fel de important, pentru că are puterea de a subţia silueta sau poate adăuga vizual câteva kilograme în plus.
Așadar hai să vedem ce iluzii optice creează diferite tipuri de materiale.
Materialele mate, precum cele din bumbac, in, stofă de lână sau denim, absorb lumina, în loc să o reflecte, așadar nu atrag atenția și creează iluzia de subţiere. Deci, dacă dorești să maschezi anumite zone ale siluetei, poartă cu încredere astfel de materiale.
În opoziţie cu materialele mate, sunt cele lucioase, care reflectă lumină, atrag atenţia şi conferă volum în zona în care sunt folosite. Aceste materiale sunt perfecte pentru părţile subţiri ale siluetei. În plus, în combinație cu materiale mate, creează un contrast interesant și atrăgător.

Există și materiale netede, care variază în funcție de greutate: moi (cum ar fi mătasea, bumbacul cu elastan, satinul, șifonul), de greutate medie (cum ar fi bumbacul cu nervuri, tricoturile subțiri, cășmirul, lâna) și tari (cum ar fi pielea, bengalina, organza, denimul). Aceste materiale sunt discrete și nu adaugă volum, ceea ce le face ideale pentru zonele mai ample ale siluetei.
Ultimele materiale care pot influența vizual silueta ta sunt cele texturate, cum ar fi tricoturi cu ochiuri mari din lână sau acril, materialul fleece, blană, jaquard, catifea și dantelă. Aceste materiale adaugă volum în zonele unde sunt plasate, așadar ar fi bine să le porți în acele zone ale siluetei unde ești mai subțire.

Culori
Culorile de asemenea te ajută să creezi iluzii optice prin care poți să-ți evidențiezi zonele care îți plac și să le maschezi pe cele care nu îți plac.
După cum știi deja, există pigmenți (culori pure), tente (pigmenți amestecați cu alb), tonuri (pigmenți amestecați cu gri) și umbre (pigmenți amestecați cu negru).
Tentele având o doză de alb în compoziţie, reflectă lumina şi au efect de lăţire. Așadar, e o idee bună să le porți în zonele mai subțiri ale siluetei sau în locurile în care vrei să atragi atenția.
Tonurile, având o doză de gri în compoziţie, resping lumina, ceea ce le face ideale pentru a crea iluzia de subţiere. Acestea sunt o alegere excelentă pentru zonele mai ample ale siluetei, deoarece ochiul nu e atras de această lipsă de strălucire și trece rapid peste ele. Poartă cu încredere tonuri în acele zone pe care dorești să le subțiezi.

Umbrele au o cantitate mare de negru în compoziție. Datorită acestei caracteristici, ele resping lumina și au efect de subțiere. Astfel sunt ideale pentru a diminua zonele mai pline ale siluetei sau pentru a ascunde acele părți ale corpului pe care nu dorești să le scoți în evidență.
Mai există și pigmenții sau culorile saturate. Acestea atrag privirea datorită intensității lor și creează iluzia de lățire. Așadar e bine să le folosești în zonele mai subțiri ale siluetei. Totuși, poți să le incluzi în accesorii pentru a atrage atenția către acele zone pe care le consideri avantajoase.

Modele
Multe femei se feresc de modele crezând că au efect de lăţire şi îngrăşare. Poate și tu te-ai ferit de ele din același motiv. Dar nu toate modelele creează aceeaşi iluzie optică.
Dacă sunt utilizate cu pricepere, modelele pot fi un excelent instrument de modelare a siluetei. În plus, adaugă mult interes în ținute.
Aşadar, să le analizăm pe rând…
În primul rând, avem modelele dense cu elemente apropiate unele de altele. Acestea nu au niciun punct de atracție, niciun element care să iasă în evidenţă, astfel obosesc privirea și din acest motiv trece rapid peste ele, creând iluzia de subţiere. Poţi să folosești cu încredere modele dense în zonele pe care dorești să le subţiezi sau să le camuflezi.
Apoi, există modelele distanţate, în care elementele sunt amplasate la distanţe mai mari unele faţă de altele. Fiind o delimitare evidentă, privirea analizează fiecare element în parte, creând astfel iluzia de lăţire sau îngrăşare. Acestea sunt potrivite pentru zonele subţiri, înguste. În cazul în care doreşti să porţi modele distanţate în zone mai ample, alege-le pe cele de dimensiuni mici sau medii cu un fundal închis.
În final, există și modelele cu puncte de atracţie, în care anumite elemente sau zone între modele ies în evidenţă. Atunci când alegi astfel de haine, e important să te asiguri că punctele de atracţie se regăsesc în zonele pe care doreşti să le accentuezi.

Accesorii
Accesoriile sunt la fel de importante în ţinute ca hainele și te ajută să atragi privirea în zonele în care le folosești. Este un truc simplu cu ajutorul căruia poţi distrage atenţia de la zonele nedorite.
Iată o listă cu accesoriile pe care le poţi folosi ca detalii în ţinute:
Ochelarii de soare, cerceii, pălăriile atrag atenţia la faţă.
Colierele evidenţiază decolteul, trunchiul şi atrag privirea în partea de sus a siluetei. În funcţie de lungime, creează puncte de atracţie în zone diferite: colierele lungi care ajung până sub bust atrag atenţia la abdomen, iar colierele care sunt aşezate deasupra bustului atrag atenţia la faţă.
Broşele sunt perfecte pentru a atrage atenţia deasupra bustului. Cu cât sunt plasate mai sus cu atât silueta pare mai înaltă.
Ceasurile, brăţările și inelele scot în evidenţă mâinile și atrag atenția la șolduri.
Curelele scot în evidenţă talia sau şoldurile în funcţie de cât de jos sunt plasate.
Eşarfele atrag atenţia în partea de sus a siluetei şi scot în evidenţă faţa, gâtul, bustul, trunchiul, în funcţie de lungime. Cu ajutorul lor poţi crea şi linii verticale, care subţiază şi alungesc trunchiul.
Încălţămintea, care iese în evidență, cum ar fi cea colorată sau statement atrage atenţia la picioare.
Poşetele mari și voluminoase crează puncte de atracţie și conferă volum în zona în care sunt purtate. Așadar borsetele și gențile de umăr care ajung în dreptul taliei, atrag atenția la mijloc. Gențile poștaș care ajung în dreptul șoldului, scot în evidență acea zonă. Iar gențile de mână purtate în dreptul genunchiului, direcționează privirea la picioare. În schimb, poșetele plate în culori neutre (negru, gri, alb) nu adaugă volum și nu atrag atenția.
Acestea sunt trucurile pe care le poți folosi ca să-ți pui silueta în valoare.
Ia-ți puțin timp să-ți evaluezi silueta și să identifici ce stiluri ți se potrivesc cel mai bine. Amintește-ți că atunci când îți îmbraci corect silueta, nu numai că îți scoți în evidență frumusețea naturală, ci și arăți lumii că ești încrezătoare și confortabilă în propria piele.