Sari la conținut

Cum exprimi prin haine cine ești

De-a lungul anilor am căutat și încercat foarte multe modalități prin care să-mi exprim personalitatea prin haine.

Prima dată am încercat să identific unde mă încadrez în cele patru stiluri de bază, de care probabil ai auzit și tu: clasic, romantic, creativ și dramatic. Însă niciunul nu mi se potrivea perfect.

Am încercat și alte stiluri, precum agresiv, minimalist, elegant, urban, boem și preppy, dar din nou, nu mă regăseam în niciunul în totalitate.

Simțeam că toate aceste stiluri vestimentare standarde mă limitează. Iar asta mă frustra enorm, pentru că sunt o rebelă și libertatea e foarte importantă pentru mine.

De aceea, am continuat să studiez felul în care comunică hainele. Vroiam să-mi dezvolt propriul stil unic din interior spre exterior.

Și am găsit abordarea lui Carol Tuttle, care e genială și m-a ajutat să-mi definitivez rapid stilul.

Iar acum, îți voi dezvălui și ție această metodă valoroasă.

Înainte de a începe, te atenționez că urmează să afli informații, care îți vor schimba perspectiva asupra hainelor. Așadar, te rog să citești cu atenție și deschidere.

Ești pregătită?

Perfect! Să începem atunci…

Hainele sunt compuse din cinci elemente importante: forme și linii, textură, țesătură, model și culoare. Dacă utilizezi potrivit aceste elemente îți poți evidenția energia naturală și frumusețea interioară, fără să scoți un cuvânt.

Hai să vedem ce înseamnă fiecare element în parte și cum te poate ajuta să transmiți mesajele corecte despre tine.

Formele și liniile le găsești în construcția hainelor: contur, guler, decolteu, buzunare, tivuri, decorațiuni etc. Diferitele forme și linii exprimă diferite lucruri.

De exemplu, formele animate, cum ar fi rotunde, inimă, stele sau flori, exprimă entuziasm, energie și creativitate. Dacă ești o persoană sociabilă cu o energie pozitivă, alege haine cu aceste forme.

Formele și liniile rotunjite, cum ar fi S, lacrimă, oval alungit și dreptunghi rotunjit, transmit sensibilitate, calm și eleganță. Aceste forme sunt ideale pentru tine dacă ești grijulie și pașnică.

Pe de altă parte, formele angulare, cum ar fi triunghi, pătrat, trapez și asimetrice, exprimă pragmatism, dinamism și acțiune. Dacă ești hotărâtă și determinată, optează pentru haine cu astfel de forme.

Iar, formele și liniile perfecte, cum ar fi liniile paralele, forma dreptunghi și ovală, exprimă perfecționism, claritate și eficiență. Aceste forme sunt ideale pentru tine dacă ești precisă și organizată.

Textura se referă la senzația pe care o ai atunci când atingi materialul. Poate fi denivelată și aspră, pufoasă și moale, netedă sau altfel. La fel ca formele, diferitele texturi transmit diferite mesaje despre tine.

Textura tare și denivelată, transmite o energie pozitivă, expresivitate și optimism.

Textura moale și catifelată sau plușată transmite o energie caldă, delicatețe și răbdare.

Textura aspră și granuloasă transmite dinamism, intensitate și putere.

Iar textura netedă și fină, cu aspect ușor lucios emană discreție, seriozitate și stabilitate.

Țesătura determină felul în care un material cade pe corp. În funcție de greutate și fluiditate, acesta transmite diferite mesaje despre personalitatea ta.

De exemplu, dacă alegi țesături ușoare spre medii și mai ferme, atunci emani o energie plină de spontaneitate și reziliență. Aceste țesături sunt perfecte pentru tine dacă ai o personalitate jucăușă.

Pe de altă parte, țesăturile de greutate medie, fluide și moi, care se drapează și îți mângâie ușor corpul, transmit sensibilitate și discreție. Dacă ai o personalitate delicată și emoțională, optează pentru astfel de țesături.

Țesătura grea și aspră transmite determinare și pragmatism. Aceste țesături se simt substanțiale și puternice pe corp și sunt ideale pentru tine dacă ai o personalitatea curajoasă și hotărâtă.

Și, în cele din urmă, țesătura grea și fermă, care se simte structurată pe corp, transmite autoritate și precizie. Dacă ești organizată și riguroasă, atunci alege aceste țesături.

Modelul hainelor este realizat din forme și niveluri de contrast. Formele pot fi animate sau simple, amestecate în material sau ieșite la suprafață, iar contrastul poate fi mic, mediu sau mare.

Un model cu forme animate așezate la distanțe mai mari unele de altele, într-un mod împrăștiat, cu un contrast mediu spre mare, emană veselie și flexibilitate. Aceste modele sunt perfecte pentru tine dacă ești energică și plină de viață.

În schimb, modelele subtile, formate din linii curbate și curgătoare care se conectează între ele într-un mod delicat, cu un contrast mic și discret, emană delicatețe și conexiune. Aceste modele sunt ideale pentru a exprima că ai o personalitate caldă.

Modelele dinamice, cu margini angulare și linii nedefinite așezate asimetric, care ies în evidență și cu un contrast mediu, transmit intensitate și spirit de aventură. Folosește cu încredere astfel de modele dacă ai o personalitate curajoasă.

În cele din urmă, modelele îndrăznețe așezate simetric, cu un contrast ridicat, transmit dramatism și perfecționism. Acestea sunt potrivite pentru tine dacă ești concisă și perfecționistă.

În lumea culorilor există culorile pure, saturate, care se mai numesc și pigmenți. Însă adăugând efecte de alb, gri sau negru pășim în altă dimensiune și anume cea a cromaticii. Aici avem tente (pigmenți amestecați cu alb), tonuri (pigmenți amestecați cu gri) și umbre (pigmenți amestecați cu negru).

Tentele sunt luminoase și ies în evidență, tocmai de aceea transmit entuziasm și veselie. Dacă ai o personalitate veselă, acestea sunt culorile care ți se potrivesc cel mai bine.

Tonurile sunt delicate, cu un aspect prăfuit și transmit grijă, discreție. Acestea sunt perfecte pentru tine dacă ai o personalitate delicată.

Umbrele sunt culori bogate, închise și transmit pragmatism, independență. Dacă ai o personalitate practică, atunci acestea sunt culorile potrivite pentru tine.

Iar pigmenții sunt culori pure, saturate, curate și îndrăznețe, care transmit încredere și precizie. Dacă ești o persoană dramatică, integrează cu încredere aceste culori în garderobă.

După cum observi cele cinci elemente sunt simple, dar creează o expresie puternică a identității tale. Și asta fără a fi nevoie să spui un cuvânt!

Este important să găsești haine care să reflecte cine ești cu adevărat. Fie că preferi texturi moi și fluide, fie că îți plac culorile îndrăznețe și saturate, sau poate preferi modele dramatice și puternice, alege hainele care te fac să te simți confortabil și care îți exprimă personalitatea unică.

Nu trebuie să urmezi mereu trendurile sau să încerci să fii ca ceilalți. De fapt, cel mai important e să te simți bine în propria piele și să fii autentică în alegerile tale vestimentare. Încearcă să-ți conturezi un stil personal unic, care să te reprezinte cu adevărat și să te facă să te simți încrezătoare și frumoasă în fiecare zi!

error: Conținutul este protejat :)