Cum construiești garderoba perfectă
Am ajuns la ultimul pas pe care îl ai de făcut: construirea garderobei perfecte.
Pentru a finaliza cu succes acest proces, e important să urmezi etapele în ordinea prezentată. Astfel, vei obține rezultate mai bune și vei ajunge mai rapid la garderoba mult dorită.
Așadar, hai să începem cu prima etapă:
Planificarea garderobei
Planificarea garderobei e la fel de importantă ca planificarea unui concediu.
Gândește-te… Înainte să pleci în vacanță, stabilești destinația, rezervi cazarea și masa, rezolvi transportul și multe altele. Toate acestea ca să te asiguri că vei avea parte de o vacanță reușită.
La fel se întâmplă și cu garderoba ta! Dacă planifici din timp culorile, imprimeurile, materialele, croielile și nivelele de eleganță ale hainelor, vei avea o direcție clară. Astfel eviți să te trezești cu o garderobă nefuncțională, cum am făcut eu în trecut.
Vestea bună e că, în materialele anterioare ai aflat deja aceste informații. Acum trebuie doar să le pui cap la cap într-un document care să-ți ofere o imagine de ansamblu asupra garderobei perfecte.
După aceea treci la următoarea etapă…
Curățenie în garderobă
Sunt adepta sustenabilității, așadar nu îți recomand să arunci toate hainele și să începi garderoba de la zero. Cred că multe haine din dulapul tău se potrivesc perfect în noua garderobă, trebuie doar să le identifici.
Așadar, după ce ai planificat garderoba și știi ce îți trebuie, e timpul să faci o curățenie în dulapul actual ca să scapi de hainele inutile și să inventariezi ce mai rămâne.
Privind înapoi la curățeniile mele anterioare, am făcut două greșeli. La început am renunțat doar la câteva haine, dar asta nu a făcut nicio diferență și garderoba mea tot haotică a rămas. Apoi, luată de valul curățeniei, am aruncat prea multe haine, inclusiv pe cele care ar fi fost perfecte pentru noua garderobă.
Dar tu nu vei cădea în aceste capcane, pentru că îți planifici garderoba perfectă și știi ce articole să elimini. Acestea sunt hainele în care nu te simți confortabil, cele care nu îți vin bine, pe care nu ai unde să le porți, sau cele uzate și demodate.
Păstrezi restul și treci la următoarea etapă…
Construirea garderobei
Probabil te aștepți să-ți spun că o garderobă ar trebui să conțină un anumit număr de articole. Dar nu o să fac asta pentru că dimensiunea garderobei depinde de stilul tău de viață și de câte haine ai nevoie.
În trecut, am avut o garderobă plină cu sute de articole, dar majoritatea nu erau folosite și doar mi-au ocupat spațiul. Apoi am experimentat și cu o garderobă mică, dar am ajuns să spăl și să calc hainele zilnic. Acum am o garderobă medie cu 80-90 de articole pentru ambele sezoane și se potrivește perfect stilului meu de viață.
Însă, nu-i suficient să stabilești numărul total de articole. E important și să ții cont de ce fel de articole incluzi. Trebuie să găsești un echilibru între numărul de articole pentru partea de sus, partea de jos și straturi, astfel încât să obții o garderobă versatilă care să-ți ofere mai multe opțiuni de ținute.
De exemplu, dacă alegi 6 topuri, 2 pantaloni, 1 strat și o rochie dintr-un total de 10 articole, obții 13 ținute. Însă dacă alegi 4 topuri, 3 pantaloni, 2 straturi și o rochie, obții 26 de ținute. Interesant, nu-i așa?
La final, completează garderoba cu accesorii precum genți, încălțăminte, curele și bijuterii.
După care treci la următoarea etapă…
Organizarea garderobei
Ca să nu uiți ce haine ai în garderobă și ca să le porți mai des, e important să le organizezi astfel încât toate să fie la vedere. În plus, când deschizi dulapul sau intri în dressing, trebuie să ai senzația că te afli într-un magazin de haine. Fiecare articol trebuie să aibă locul său, să fie organizat pe categorii, culori, sezoane…
În acest fel îmbrăcatul va fi floare la ureche și vei putea identifica rapid lipsurile pe care le notezi pe lista de cumpărături.
Apoi mergi la următoarea etapă…
Cumpărături
Când magazinele sunt inundate de reclame cu promoții, e dificil să facem cumpărături inteligente. Suntem adesea atrase de reduceri și ajungem să cumpărăm haine pe care nu le purtăm niciodată.
Pentru a evita să fii distrasă de mesajele de marketing tentante, îți recomand să mergi la cumpărături cu o listă a pieselor care îți lipsesc.
Acest lucru va reduce semnificativ cumpărăturile impulsive. Dar dacă totuși te trezești prinsă în capcană, nu te învinovăți prea mult. Tuturor ni se întâmplă. Recent, am cumpărat și eu o pereche de pantaloni care nu se integrează în garderoba mea. Asta e, învățăm din astfel de greșeli și mergem mai departe.
După ce ai completat garderoba cu piesele lipsă, mai ai o etapă…
Întreținerea garderobei
După ce ai investit atât de mult timp și efort în construirea garderobei perfecte, e firesc să-ți dorești ca asta să dureze cât mai mult. De aceea, e important să acorzi o atenție deosebită întreținerii hainelor și să menții ordinea în dulap.
Aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să-ți construiești garderoba perfectă.