„Nu îmi place cum arată corpul meu…” – pentru multe dintre noi, acesta este primul gând care apare atunci când ne uităm în oglindă. Observăm toate imperfecțiunile, iar calitățile corpului nostru parcă dispar complet din peisaj. Așa ajungem să ne formăm o imagine de sine negativă.
De câte ori ți-a trecut prin minte: „Am șoldurile prea late”, „Umerii sunt prea osoși”, „Burta este prea mare”? Poate că te-ai gândit: „Sunt prea scundă”, „Prea înaltă”, „Picioarele mele sunt prea scurte” sau „Prea subțiri”. Și lista continuă…
De multe ori, avem impresia că suntem singurele care ne simțim astfel. În realitate, însă, această problemă afectează femeile de pe tot globul.
Raportul realizat de Dove, bazat pe răspunsurile a 10.500 de femei și fete din 13 țări, arată că încrederea în propriul corp este în continuă scădere.
Mai mult, un sondaj realizat de Comitetul pentru Femei și Egalitate din Marea Britanie, la care au participat 7878 de respondenți, dezvăluie că 6 din 10 femei au o imagine de sine negativă.
De ce ne confruntăm cu imagine de sine negativă?
Conform raportului Dove, aproape 70% dintre femei și fete simt o presiune constantă din partea publicității și a mass-mediei să atingă un standard de frumusețe nerealist. Mai mult, 8 din 10 simt că trebuie să fie perfecte, fără greșeli sau slăbiciuni.
Rețelele sociale sunt și ele un factor major. Sondajul făcut de Comitetul pentru Femei și Egalitate arată că percepția despre propriul corp este influențată de ceea ce vedem online – fie că sunt „influenceri”, fie reclame.
Gândește-te la toate reclamele pentru produse de slăbire, lenjerii modelatoare sau operații estetice care te bombardează. Toate sugerează că trebuie să îți „repari” corpul, de parcă nu ar fi deja suficient.
Pe lângă asta, suntem expuse non-stop la imagini cu femei retușate și adesea sexualizate. În același timp, femeile mai în vârstă sau cele cu corp natural, abia dacă apar în media, iar asta transmite un mesaj clar: frumusețea „adevărată” există doar într-un anumit format – tânără și fără imperfecțiuni. Orice altceva este văzut ca nefiind suficient de bun sau demn de apreciere.
Chiar dacă știm că multe dintre fotografii sunt editate sau că mulți influenceri recurg la operații estetice, nu înseamnă că presiunea dispare. De fapt, tocmai asta ne amplifică frustrarea: „Dacă ele pot arăta așa, eu de ce nu pot?”
Poate că te recunoști în acest scenariu. După câteva minute sau ore pe rețelele sociale, te trezești comparându-te cu acele imagini perfecte. Și simți că nu ești suficient de bună. Această presiune constantă este ceea ce alimentează o imagine de sine negativă.
Cum ne afectează imaginea de sine negativă?
Poate părea un subiect superficial, dar adevărul este că aceste gânduri ne lasă urme adânci. Ne dau anxietate, ne scad stima de sine și încrederea, iar uneori ne împiedică să trăim viața așa cum ne dorim.
Raportul Dove arată că mai bine de 80% dintre femei și fete recunosc că evită activități importante, cum ar fi să aplice pentru un job, să participe la evenimente sociale sau chiar să petreacă timp cu cei dragi, doar pentru că nu se simt bine cu felul în care arată.
Imaginează-ți că trebuie să ții un discurs la un eveniment important, dar alegi să nu o faci pentru că îți displace cum arată burta sau șoldurile tale. Sau poate refuzi o vacanță cu prietenii, doar pentru că îți este rușine să porți costum de baie. Acestea nu sunt doar scenarii ipotetice; pentru multe femei sunt realitatea zilnică.
Mai mult, 7 din 10 adolescente spun că nu își vor susține punctul de vedere sau nu vor rămâne ferme pe o decizie dacă nu se simt bine în pielea lor. Practic, lipsa încrederii le influențează chiar și vocea interioară – ceea ce le face să renunțe mai ușor.
Un alt lucru alarmant este că 9 din 10 femei sunt dispuse să facă sacrificii care le afectează sănătatea – cum ar fi să renunțe la mâncarea cu nutrienți esențiali sau să își pună corpul în pericol doar ca să se încadreze în anumite standarde.
Pe lângă toate astea, este îngrijorătoare mărturia unei fete de doar 16 ani din sondajul CFE:
„Mass-media promovează mereu idealul că trebuie să fim subțiri, cu corpuri musculoase perfecte, ceea ce nu e deloc realist. Eu am probleme cu încrederea în mine, iar când văd reclame sau poze online cu oameni care promovează un ideal anume, mă simt groaznic. Ajung să îmi urăsc corpul și mai mult decât înainte, oricât ar încerca ceilalți să mă încurajeze.”
Acest citat, deși dureros, arată clar cât de adânc ne pot răni aceste mesaje. Presiunea externă ne fură bucuria de a trăi autentic.
Vestea bună!
Nu trebuie să rămânem blocate în acest cerc vicios. Avem puterea să schimbăm modul în care ne vedem pe noi înșine.
Aș putea să îți vorbesc despre tehnici care să te ajute să îți protejezi mintea de presiunile exterioare sau despre exerciții de afirmare, dar nu sunt psiholog. Așa că prefer să îți arăt o soluție practică și cu rezultate mai rapide.
Cred că bănuiești despre ce este vorba…
Da, vestimentația!
Hai în comunitatea Stilpedia!
Alătură-te celor peste 1200 de femei care deja primesc pe email cele mai bune sfaturi și trucuri vestimentare ca să arate și să se simtă minunat!
De ce hainele te pot ajuta să dezvolți o imagine de sine pozitivă?
Deși hainele par doar niște piese simple care ne acoperă corpul, ele au mult mai multă putere decât ne dăm seama. Dacă sunt alese corect, pot crea un echilibru vizual care îți pune în valoare silueta. Iar acest lucru influențează felul cum te percepi.
Îți amintești când te simțeai incomod în fața oglinzii și îți ascundeai corpul sub haine largi?
Când alegi să îți pui în valoare silueta, fără să te ascunzi, și îți place ce vezi în oglindă, încrederea în tine crește instant.
În loc să te critici, începi să te vezi frumoasă. Te apreciezi mai mult, te simți bine cu tine însăți și nu mai simți presiunea exterioară.
Faci primul pas către a te iubi și a te respecta. Nu o faci pentru ceilalți, o faci pentru TINE.
Astfel imaginea de sine se schimbă din una negativă într-una pozitivă.
Cum îți pui în valoare silueta cu ajutorul hainelor și accesoriilor?
Primul pas: Cunoaște-ți corpul
Identifică forma, proporțiile (raportul dintre lungimea trunchiului și cea a picioarelor) și particularitățile (cum ar fi gâtul, bustul, talia, abdomenul, fesele, gambele sau gleznele). Important este să vezi și ce îți place, nu doar ceea ce vrei să corectezi. O imagine completă te va ajuta să folosești mai bine iluziile optice.
Pasul doi: Înțelege cum funcționează iluziile optice
Volumul, liniile (orizontale, verticale, diagonale), materialele, culorile, imprimeurile și accesoriile îți pot echilibra și armoniza silueta. Află cum să le folosești ca să îți accentuezi atuurile și să atenuezi ceea ce nu vrei să evidențiezi.
Pasul trei: Alege hainele și accesoriile potrivite
Fiecare piesă pe care o alegi trebuie să te ajute să pui în practică iluziile optice.
Ultimul pas: Creează ținute și analizează-le
Asigură-te că te avantajează. Dacă simți că ceva lipsește, ajustează.
Poate ți se pare complicat la prima vedere, dar, odată ce înțelegi regulile de bază, totul devine mai simplu. Le poți învăța citind cărți, articole, urmărind ținute pe Pinterest sau experimentând cu propriile haine.
Va fi ușor și rapid? Probabil că nu. Există o cantitate uriașă de informații disponibile, care trebuie filtrate, pentru că unele sunt contradictorii sau irelevante. Iar asta consumă timp și energie.
De aceea, ca să îți economisesc timpul, am creat o unealtă care adună toată experiența mea din cei 6 ani de consultanță vestimentară. Am conceput-o în așa fel încât să te ajute să înveți rapid și eficient tot ce ai nevoie ca să îți pui în valoare silueta.
Această unealtă este ebookul Silueta ta, Moda ta. Este mai mult decât un ghid. Este o invitație să îți descoperi frumusețea unică și să o pui în valoare cu haine și accesorii potrivite. Conține 126 de pagini colorate, pline de informații esențiale, explicate clar și simplu, ca să le reții ușor și să le aplici imediat. Și vine cu trei bonusuri valoroase.
Dezvoltă-ți o imagine de sine pozitivă și bucură-te din plin de tot ce îți oferă viața!
Scriu cu plăcere fiecare articol de pe Stilpedia cu muuultă cafea lângă mine. Dacă vrei să mă susții ca să pot crea și mai mult conținut valoros pentru tine, îmi poți oferi o cafea (sau mai multe) apăsând pe butonul de mai jos.