Sari la conținut
Prima pagină » Blog de modă și stil vestimentar » Cum să îți creezi garderoba perfectă în 6 pași

Cum să îți creezi garderoba perfectă în 6 pași

Garderoba ta poate fi mai mult decât un simplu loc de depozitare a hainelor sau o sursă de stres, care duce la alegeri vestimentare neinspirate, lipsă de productivitate și încredere în sine scăzută. Dacă îți creezi garderoba perfectă, aceasta îți poate aduce bucurie și chiar îți poate îmbunătăți viața.

Dacă te întrebi:

hai să vedem…

Hai în comunitatea Stilpedia!

Alătură-te celor peste 1200 de femei care deja primesc pe email cele mai bune sfaturi și trucuri vestimentare ca să arate și să se simtă minunat!

Ce înseamnă garderoba perfectă

Garderoba perfectă este cea în care fiecare haină te avantajează, te reprezintă și se potrivește stilului tău de viață. Nu înseamnă doar să ai un dulap plin, ci să ai exact piesele de care ai nevoie, pe care le porți cu plăcere și în care te simți bine.

O garderobă perfectă este bine construită, echilibrată și coerentă. Fiecare piesă are un rost și se combină ușor cu celelalte. Nu conține haine cumpărate din impuls sau doar pentru că sunt la modă, ci piese alese conștient și cu intenție. Indiferent că sunt casual sau elegante, toate trebuie să se simtă ca o extensie naturală a ta și să îți ofere libertatea de a te îmbrăca rapid și fără efort în fiecare zi.

De ce merită cu adevărat să îți creezi garderoba perfectă

  • Stil fără efort: Când hainele îți vin bine și îți reflectă personalitatea, nu mai trebuie să depui efort ca să arăți bine. Stilul vine de la sine.
  • Mai mult timp și energie: Nu mai pierzi timp căutând și probând o mulțime de haine până când găsești ceva care să ți se potrivească și să te facă să te simți confortabil în propriul corp.
  • Mai mulți bani: Atunci când în dulap ai doar haine care te pun în valoare și pe care le poți combina ușor, nu mai simți nevoia să cumperi mereu altele. Asta înseamnă mai puține cheltuieli.
  • Încredere în alegerile vestimentare: Garderoba perfectă îți dă încredere deoarece știi că nu poți da greș cu piese care îți avantajează silueta și care reflectă cine ești.
  • Grijă față de mediul înconjurător: Dacă ai doar haine care îți plac cu adevărat, le vei purta mai des și pentru mai mult timp. Așa că vei cumpăra mai rar.
  • Mai mută claritate mentală: O garderobă perfectă reduce sentimentul de copleșire și indecizie. Având mai puține opțiuni, știi că orice ți-ai alege din dulap te va face să te simți și să arăți bine.

Cum să îți creezi garderoba perfectă

Pasul 1: Conturează stilul dorit

Dacă îți conturezi stilul (culorile, imprimeurile, materialele, croielile hainelor, accesoriile) vei avea o direcție clară.

Cum îți conturezi stilul?

Fă acest mic exercițiu: Oprește-te pentru câteva minute (poți să îți închizi ochii dacă vrei) și imaginează-ți că ești în viitor.

Ai un stil bine conturat, care te reprezintă 100% și te face să te simți cea mai frumoasă femeie din lume. În fiecare zi, radiezi și te simți extrem de bine în hainele pe care le porți.

Vizualizează-te în diferite contexte: la serviciu, în timpul liber, la întâlnirile sociale și observă cum ești îmbrăcată.

Alege 5 cuvinte cheie care descriu acele ținute și notează-le. De exemplu: vesel, colorat, neutru, rafinat, nonconformist, dramatic, simplu, feminin etc.

Apoi, creează un panou de inspirație pe Pinterest. Caută și salvează ținutele care reflectă cel mai bine stilul pe care vrei să îl obții. Folosește cuvintele tale cheie pentru a le identifica mai ușor.

După ce ai creat panoul cu minim 50 de ținute, uită-te ce culori, imprimeuri, materiale, croieli și accesorii se repetă și notează-le.

Pasul 2: Fă curățenie în dulap

Multe femei fac greșeala să arunce toate hainele și să înceapă de la zero. Însă, eu cred că multe dintre piesele din dulapul tău se potrivesc perfect în noua garderobă; deci pot fi salvate.

Așadar, după ce ți-ai conturat stilul și ai o direcție clară, este timpul să faci curățenie în dulapul actual. Scapă de hainele care nu îți mai sunt de folos și inventariază ce mai rămâne.

Hainele inutile sunt cele în care nu te simți confortabil, cele care nu îți vin bine, cele pe care nu ai unde să le porți, cele uzate și demodate sau cele care nu se mai potrivesc în stilul dorit.

Iată câteva întrebări care te pot ghida atunci când faci curățenie în garderobă:

Starea pieselor: Culoarea este încă vibrantă sau mai degrabă decolorată? Este în stare bună sau are pete mici, găuri, fire trase? Materialul arată ca nou sau este scămoșat? Croiala este intactă sau este întinsă și răsucită?

Potrivirea pieselor: Îți pune în valoare silueta? Cum te simți când o porți? Poți să te miști ușor în ea sau este prea rigidă? Are o textură plăcută sau îți irită pielea? Te face să te simți specială? Se potrivește stilului dorit? Îți conferă încredere? Te face să te simți TU? Unde o să o porți ?

Pasul 3: Creează garderoba perfectă

Poate te aștepți să îți spun că o garderobă ar trebui să conțină un anumit număr de articole. Dar nu o să fac asta, pentru că dimensiunea garderobei tale depinde de stilul tău de viață și de câte haine ai nevoie.

Garderoba nu este perfectă dacă ai sute de haine, din care majoritatea doar stau în dulap. Și nu este perfectă nici atunci când este atât de mică încât ajungi să speli și să calci zilnic, ceea ce îți îngreunează viața.

Începe să experimentezi cu o garderobă medie de 80-90 de articole pentru ambele sezoane și observă ce mai trebuie să adaugi sau să scoți, pentru a o face perfectă pentru tine.

Însă nu este suficient să stabilești doar numărul total de articole. Este la fel de important să ții cont de tipurile de articole pe care le incluzi.

Trebuie să găsești un echilibru între piesele de sus, cele de jos și îmbrăcăminte de exterior, astfel încât garderoba ta să fie versatilă și să îți ofere multiple opțiuni de ținute. De exemplu, dacă alegi 6 bluze, 2 pantaloni, o îmbrăcăminte de exterior și o rochie dintr-un total de 10 piese, vei obține 13 ținute. Însă, dacă alegi 4 topuri, 3 pantaloni, 2 îmbrăcăminte de exterior și o rochie, vei ajunge la 26 de ținute. Interesant, nu?

Formula care funcționează cel mai bine în majoritatea cazurilor arată cam așa:
  • 40% piese pentru partea de sus, cum ar fi bluze, cămăși, topuri, pulovere;
  • 30% piese pentru partea de jos, cum ar fi pantaloni, fuste, blugi, pantaloni scurți;
  • 20% îmbrăcăminte de exterior, adică sacouri, cardigane, veste, jachete, paltoane, geci
  • 1% rochii.

Este important de menționat că această formulă este una generală și ar trebui personalizată. De exemplu, dacă porți mai des rochii, probabil vei avea nevoie de mai multe.

La final, completează garderoba cu accesorii precum genți, încălțăminte, eșarfe, curele și bijuterii.

Pasul 4: Organizează garderoba

Ca să nu uiți ce haine și accesorii ai în garderobă și ca să le porți mai des, este esențial să le organizezi în așa fel încât să fie toate la vedere. Când deschizi dulapul sau intri în dressing, trebuie să ai senzația că ești într-un magazin de haine. Fiecare articol trebuie să aibă locul lui și să fie organizat pe categorii (bluze, pantaloni, fuste, sacouri etc.) și culori.

Astfel, îmbrăcatul va deveni floare la ureche, iar tu vei putea identifica rapid ce lipsește din garderobă ca să adaugi pe lista de cumpărături.

Pasul 5: Fă cumpărături inteligente

Atunci când magazinele sunt pline de promoții, este greu să faci cumpărături inteligente. Ești adesea tentată de reduceri și ajungi să cumperi haine pe care nu le vei purta niciodată.

Ca să nu fii distrasă de mesajele de marketing, îți recomand să mergi la cumpărături cu lista creată la pasul anterior și, neapărat, să probezi hainele înainte de a le cumpăra. Cumpără doar acele piese care îți vin bine. Nu cumpăra ceva în speranța că va ajunge să îți vină perfect într-o zi, nici dacă este la reducere.

O altă metodă eficientă de a evita cumpărăturile impulsive este să amâni achiziția timp de 24 de ore. În acest timp, gândește-te dacă chiar ai nevoie de piesa respectivă, în ce ținute o vei purta și unde. S-ar putea ca în această perioadă să îți dai seama că ai deja o piesă similară în garderobă și nu mai ai nevoie de ea.

Aceste tehnici te vor ajuta să reduci cumpărăturile impulsive. Dar dacă totuși te trezești prinsă în capcană, nu te învinovăți prea mult. Tuturor ni se întâmplă. Dacă nu ai rupt eticheta (și îți recomand să nu o faci până nu porți efectiv haina), returnează piesa sau vinde-o pe Vinted și recuperează o parte din bani.

Pasul 6: Întreține garderoba

După ce ai investit timp și efort ca să îți creezi garderoba perfectă, este normal să vrei ca aceasta să dureze cât mai mult. De aceea, îngrijirea hainelor și menținerea ordinii în dulap sunt esențiale.

Concluzie

Garderoba nu este doar despre haine, ci și despre TINE. Prin urmare, atunci când îți creezi garderoba perfectă, treci și printr-un proces de auto-descoperire.

Cu pași mici, planificare și răbdare, vei ajunge nu doar să ai o garderobă care te reprezintă și îți face viața mai ușoară, ci și să te cunoști mai bine. Așadar, începe astăzi să îți creezi garderoba perfectă și bucură-te de proces.

Iar când vei trece prin schimbări personale sau profesionale și vei simți că această garderobă nu te mai reprezintă, reia acești pași. Garderoba trebuie să evolueze odată cu tine ca să fie perfectă.

Izabella Albert, consultant de stil vestimentar

Scriu cu plăcere fiecare articol de pe Stilpedia cu muuultă cafea lângă mine. Dacă vrei să mă susții ca să pot crea și mai mult conținut valoros pentru tine, îmi poți oferi o cafea (sau mai multe) apăsând pe butonul de mai jos.

error: Conținutul este protejat :)