Culorile sunt importante pentru că ne fac viața mai frumoasă. Ele generează emoții, influențează starea noastră de spirit și reflectă personalitatea noastră. Dar, în același timp, culorile pot complica puțin lucrurile… Fiind atât de multe nuanțe și tonuri, adesea ne simțim neputincioase când vine vorba de asortarea culorilor în vestimentație.
Din acest motiv, multe dintre noi chiar renunțăm să le mai purtăm. Deși ne dorim ținute vii și jucăușe, ajungem să purtăm în majoritatea timpului culori neutre, șterse. Și atunci simțim că ceva lipsește din vestimentația noastră.
Adevărul este că asortarea culorilor în vestimentație poate fi intimidantă, dar dacă știi la ce să fii atentă, este destul de ușor să obții combinații echilibrate și armonioase.
Hai să vedem…
Obține acum acces GRATUIT la colecția de ghiduri de stil vestimentar și învață să îți evidențiezi frumusețea naturală!
Secrete dezvăluite despre asortarea culorilor în vestimentație
Combină culorile care au subtonuri similare
Ca să obții un aspect echilibrat și plăcut vederii, asigură-te că toate culorile din ținută au subtonuri similare. Astfel, nu vor intra în conflict unele cu altele. De exemplu, dacă alegi o bluză cu subton cald, combin-o cu pantaloni sau o fustă care au, de asemenea, un subton cald.
Ce este subtonul?
De cele mai multe ori, clasificăm culorile ca fiind calde sau reci, în funcție de tonul dominant, adică de nuanța principală pe care o vedem. Astfel, roșu, portocaliu și galben sunt considerate culori calde pentru că le asociem cu focul, soarele și căldura. În schimb, albastru, verde și violet sunt considerate reci, deoarece le asociem cu apa, cerul și gheața.
Însă, dacă analizăm mai în profunzime, putem observa că fiecare culoare (cu excepția portocaliului) poate avea versiuni reci și calde, iar acest lucru este determinat de subton.
Subtonul este acea tentă subtilă care se află sub culoarea principală și determină dacă o culoare este caldă sau rece.
Culorile cu subtonuri calde au tente subtile de galben, auriu, piersică sau roșu în compoziție. Acestea par mai prietenoase și mai energice. Exemple: roșu tomată, verde lime, albastru acvamarin, galben pai, violet prună, bej cu tentă aurie.
Culorile cu subtonuri reci au tente subtile de albastru, verde, violet sau gri în compoziție. Acestea par mai distante și mai sofisticate. Exemple: roșu rubin, verde mentă, albastru cobalt, galben lămâie, violet lavandă, grej.
Culorile cu subtonuri neutre nu au o tentă evidentă de cald sau rece, ceea ce înseamnă că subtonurile sunt aproape la fel cu tonurile dominante. Acestea sunt foarte versatile pentru că se pot combina atât cu subtonuri calde, cât și cu subtonuri reci.
Acum probabil te întrebi, cum îți dai seama dacă un articol are subton rece sau cald, mai ales dacă acesta nu este foarte evident. Cea mai ușoară metodă este să îl compari cu o altă piesă în aceeași culoare.
De exemplu, dacă ai o bluză roșie, compar-o cu o fustă roșie sau cu orice alt obiect în aceeași culoare. Astfel, prin comparație, îți poți da seama dacă are subton cald sau rece.
Combină culorile care au intensități similare
Al doilea aspect de care trebuie să ții cont atunci când asortezi culorile este să combini hainele care sunt în culori de aceeași intensitate.
Culorile cu intensități similare se potrivesc mai bine deoarece creează un aspect armonios și echilibrat. Culorile cu intensități foarte diferite creează un contrast prea puternic, care poate fi deranjant pentru ochi și poate face ca ținuta să pară dezechilibrată.
Ce este intensitatea?
Intensitatea sau saturația descrie puritatea și vividitatea unei culori. Ea se referă la cât de vibrantă sau desaturată este o culoare. De exemplu, atunci când o culoare are gri în compoziție, aceasta este mai puțin saturată și, prin urmare, mai puțin intensă.
Culorile cu intensitate mare sunt pure, vibrante și strălucitoare. Exemple: roșu aprins, albastru electric, verde smarald.
Culorile cu intensitate mică sunt desaturate, șterse și mai puțin strălucitoare. Exemple: roz pudră, albastru deschis prăfuit, verde ou de rață.
Dacă totuși vrei să introduci un element vibrant într-o ținută mai desaturată, fă-o prin accesorii: poșetă, pantofi, curea sau bijuterii.
Joacă-te cu luminozitatea culorilor
Spre deosebire de combinarea subtonurilor și a intensităților, aici poți combina culorile cu luminozități diferite.
Combinațiile de culori cu luminozitate similară creează un aspect mai discret, în timp ce combinarea hainelor cu luminozitate opusă creează un contrast interesant, care iese în evidență. Tu decizi în ce direcție vrei să mergi.
Ce este luminozitatea?
Luminozitatea sau valoarea se referă la cât de deschisă sau închisă este o culoare.
Culorile cu luminozitate mare sunt cele deschise, care au alb în compoziție. De exemplu: albastru deschis, verde deschis, roz
Culorile cu luminozitate mică sunt cele închise, care au negru în compoziție. De exemplu: bleumarin, verde închis, vișiniu.
Îndrăznește să combini diferite nuanțe
Și am ajuns la ultimul secret: combinarea diferitelor nuanțe, adică la ceea ce ne gândim atunci când ne referim la „culori”.
Aici combinațiile sunt nelimitate, dar ca să obții asocieri perfecte, ai nevoie de roata culorilor, un instrument esențial pentru asortarea culorilor în vestimentație. Aceasta te ajută să înțelegi cum interacționează culorile între ele și te ghidează să creezi combinații armonioase și plăcute vizual.
Pe roată, culorile sunt împărţite în felul următor:
Culori primare: roşu, galben şi albastru. Sunt culorile de bază care nu se obţin din combinarea altor culori.
Culori secundare: verde, portocaliu şi violet. Aceste culori se obţin prin combinarea culorilor primare – verde (galben+albastru), portocaliu (roşu+galben), violet (roşu+albastru).
Culori terţiare: portocaliu-gălbui, portocaliu-roşcat, violet-roşcat, violet-albăstrui, verde-albăstrui, verde-gălbui. Aceste culori se obţin prin combinarea unei culori secundare cu o culoare primară.
Conform teoriei, poți asorta culorile în felul următor:
Culorile analoage (asemănătoare)
Culorile analoage sunt cele alăturate pe roata culorilor și aparțin aceleași familii. Acestea se asortează în mod armonios, creând combinații plăcute vizual. Exemplu: verde și verde-albăstrui.
Culorile complementare (opuse)
Culorile complementare sunt opuse pe roata culorilor. Acestea se completează reciproc, rezultând o imagine dinamică și vibrantă, cu un contrast puternic. Exemplu: albastru și portocaliu.
Culorile triadice
Culorile triadice sunt trei culori aflate la distanțe egale pe roata culorilor. Acestea creează o combinație vibrantă și echilibrată. Exemplu: portocaliu-gălbui, verde-albăstrui și violet-roșcat.
Culorile complementare cu disjuncţie
Culorile complementare cu disjuncție sunt formate dintr-o culoare și cele două culori care se află în vecinătatea culorii sale complementare. Acestea creează un aspect echilibrat, cu un contrast plăcut. Exemplu: verde-gălbui, violet și roșu.
Culorile tetradice
Culorile tetradice sunt patru culori aflate la distanțe egale pe roata culorilor, formând un pătrat. Această combinație oferă un echilibru între culori calde și reci, rezultând un aspect armonios și interesant. Exemplu: violet, portocaliu-roșcat, galben și verde-albăstrui.
Culorile dublu complementare
Culorile dublu complementare sunt două perechi de culori complementare, dispuse în formă de X sau dreptunghi pe roata culorilor. Utilizarea acestei metode adaugă profunzime și interes ținutelor tale, permițându-ți să experimentezi cu nuanțele și să creezi combinații unice și atrăgătoare. Exemplu: verde, portocaliu, roșu și albastru.
Dacă analizezi în profunzime teoriile de asortare a culorilor în vestimentație, vei observa că fiecare culoare se poate asorta cu restul culorilor de pe roată, dacă folosești doar două culori în ținută.
Vestea bună este că ai nevoie de aceste teorii doar în cazul în care vrei să introduci trei culori în ținută. Recomandarea mea ar fi să nu porți mai mult de trei culori, cu excepția culorilor neutre.
Totuși, dacă vrei să împingi limitele și să porți patru culori, utilizează una dintre ele doar ca pată de culoare, sub formă de accesorii, precum bijuterii, eșarfă, curea, încălțăminte sau geantă.
Asortarea culorilor în vestimentație este o abilitate care se poate dezvolta prin practică. Experimentează, observă ce funcționează pentru tine și lasă-ți imaginația să zboare.
Bucură-te de proces și fii mândră de ținutele pe care le creezi!
Dacă ai nevoie de ajutor la crearea ținutelor, ia în considerare ebook-ul „Rețete de Stil”. Acest ghid practic îți oferă trucuri vestimentare ușor de aplicat, 23 de formule simple pentru crearea rapidă a ținutelor șic pentru orice ocazie și nu mai puțin de 141 de exemple de ținute din care să te inspiri atunci când asortezi hainele. În plus, primești și un bonus valoros: ghidul cu peste 400 de combinații de culori, care te va ajuta să asortezi perfect culorile.
Scopul meu este să te ghidez și să te încurajez să îți reinventezi stilul vestimentar, ca să te simți frumoasă, încrezătoare și confortabilă în propria piele.
Dacă materialele de pe Stilpedia îți sunt de ajutor și vrei să mă sprijini ca să continui să creez conținut valoros și gratuit, o cafea virtuală din partea ta ar însemna mult pentru mine. Sau chiar două 🙂
Mulțumesc din suflet!
Sursă foto: freepik.com